MMA

MMA är förkortningen för Mixed Martial Arts och är idag en populär sport i stora delar av världen. I Sverige har MMA varit populärt ett bra tag, vilket har lett till att vi idag har en del duktiga MMA-utövare. Den första de flesta tänker på är nog The Mauler – eller Alexander Gustafsson som han egentligen heter – som varit framgångsrik inom sporten. Men det är inte bara The Mauler som gjort sig ett namn inom MMA, utan Sverige har producerat många duktiga MMA-utövare. Några av dem är Ilir Latifi, Reza “Maddog” Madadi, David “The Brazilian Swede” Bielkheden och Simon Sköld. Även de kvinnliga utövarna Pannie Kianzad och Lina Länsberg är idag kända inom sporten. Läs mer om vad sporten går ut på nedan.

MMA:s historia

Redan i antikens Grekland utövades en olympisk sport som påminner om MMA, denna kallades pankration. Sporten var nästan helt regelfri men man fick inte använda vapen. Under 1900-talet ökade en sport kallad vale tudo i popularitet i Brasilien, namnet betyder enkelt översatt att allt är tillåtet. Det var dock inte förrän år 1993 som sporten spreds världen över tack vare Rorion Gracie, som startade UFC.

Regler i MMA

MMA är relativt enkelt att lära sig. Utövaren får inte använda vapen av något slag och får heller inte bita, klösa, nypa eller sparka/slå mot motståndarens skrev. Utöver detta är det mesta tillåtet. En match är uppdelad i flera ronder som är tidsbegränsade och avgörs gör en match genom submission (utövare ger upp), knockout (utövare blir medvetslös), teknisk knockout (utövare kan inte fortsätta) eller domslut.

UFC

UFC står för Ultimate Fighting Championship och är en amerikansk organisation för MMA. Den startades som tidigare nämnts bland annat av Rorion Gracie år 1993 och idag är UFC vad alla MMA-fighters strävar efter. Där tävlar endast de bästa inom sporten och UFC-evenemang är mycket populära bland åskådare. Kända MMA-fighters som tävlar i UFC är bland annat Jon Jones, Anderson Silva och Conor McGregor.